San Clemente

      No Comments on San Clemente

Några tips på ställen att springa på i (eller inom cirka en halvtimmes bilväg från) San Clemente, Kalifornien, USA, när du vill ha lite mjukare underlag under skorna (och framförallt vackra vyer och omgivningar för ögonen). Jag och Ingmarie tillbringade några underbara vinterveckor i staden januari-februari 2016 och passade såklart på att springa både här och där. En helt okay översiktskarta över San Clementes trails kan vara en början, även om de stora parkerna lite utanför San Clemente inte finns med på denna. De trails jag listar här är de som vi själva faktiskt sprungit på, men det finns såklart väldigt många fler parker och områden att upptäcka. Eftersom vi var där på vintern var det ibland väldigt tomt på folk och vi kunde välja och vraka var vi ville ställa bilen.

Generellt så är trailsen bra markerade och har man dessutom en (översikts)karta över området i sin hand så känns det väldigt enkelt och säkert att springa runt. Oberoende av om man är en löpare som vill springa “tjugo-plus-kilometer” eller om man hellre håller sig till fem km, så går det att hitta underbara löpvägar och slingor. Emellanåt platt, men ofta rätt så kuperat.

Parkerna/trailsen är oftast öppna från morgon till att “solen går ner” och det innebär också att de låser många av parkeringarna vid solnedgång. Det är bra att ta en titt på hemsidan för parken innan man åker dit för att se ifall det är några restriktioner (stängd park, avstängda områden, avstängda toaletter, brist på vatten, mm). Ett tips är att alltid fylla på vatten innan man åker till parkerna.

På många av ställena varnar man för bland annat mountain lions och rattlesnakes, men det är nog inget man ska vara rädd för. Dock bra att vara medveten om att de kan finnas och ha stor respekt för dem ifall man ser dem. Vi hade i alla fall förmånen att få se en coyote när vi var i Laguna Coast Wilderness Park.

San Clemente Beach Trail

[Hemsida] [Karta]

Knappt 4 km enkel väg, så man kan få en tur-och-retur-runda på nästan 8 km. I princip pannkaksplatt, med 95% hårdpackad sand/grus och resten betong, asfalt och trä. Detta är förövrigt den enda trailen vi provat som är platt, övriga innehåller backar av varierande grad. Underbar havsutsikt längs hela sträckan. Trailen löper längs med järnvägsspåret (vilket man varsamt behöver korsa ett par gånger) i nordvästlig/sydöstlig riktning. Helt omöjligt att springa fel, för är du mer än tjugo meter från järnvägsspåret är du off-course. Trailen går från North Beach i norr till San Clemente State Beach Park i söder och det är, bokstavligen, aldrig mer än ett stenkast till Stilla Havets vatten. Dessutom har man San Clementes pir som ett riktmärke längs hela sträckan. Surfare ser du garanterat, en vacker solnedgång också och har du tur så får du se delfiner hoppa i vågorna. Det var ganska lugnt med folk på vardagarna, men under helgerna var det ibland väldigt trångt på trailen.

Faciliteter: Parkering finns längs hela sträckan och kostar oftast några dollar. Vatten och toaletter finns längs hela sträckan.

San Clemente Beach Trail

San Clemente Beach Trail

Ronald W. Caspers Wilderness Park

[Hemsida] [Karta]

Parken ligger ca tjugo minuters bilväg nordost om San Clemente längs väg 74 (Ortega Highway). Magiska löpvägar i vackert landskap. Antingen kan man springa uppe på bergskammar med vidunderlig utsikt eller så springer man i dalgångar med spännande natur. Det kostar några få dollar att åka in i parken, men det är värt varenda cent. Kartor över stigarna och vägarna i parken finns att få. (När man ändå är på väg 74, så kan man även passa på att ta en tur mot Lake Elsinore, eftersom det är en slingrande väg med hisnande vyer.) Vatten var en bristvara i parken när vi var där i januari, toaletter finns vid parkeringarna.

Vi parkerade bilen vid Old Corral Picnic Area och tog sedan Quail Run upp till East Ridge Trail. Följde denna norrut så långt vi kunde och tog sedan västerut ner mot Oso Trail. Ingmarie provade att ta sig lite längre uppför/norrut medan jag fortsatte nedåt/västerut mot Bell Canyon Trail och sedan tillbaka söderut till bilen. Min runda blev ca 11 km och dryga 200 höjdmeter.

Faciliteter: Vatten finns ofta vid Park Office, men var en bristvara i parken när vi var där i januari. Toaletter finns vid parkeringarna.

Ronald W. Caspers Wilderness Park

Ronald W. Caspers Wilderness Park

Ronald W. Caspers Wilderness Park

Ronald W. Caspers Wilderness Park

San Onofre State Beach Park

[Hemsida] [Karta]

Magi även här i böljande terräng. Vandrare, löpare, MTB-cyklister. Jag har startat vid Dog Park vid den nordvästra delen av parken (slutet av Avenida La Pata), vilket kan rekommenderas. Antingen kan man hålla sig uppe på höjden och springa söderut mot havet eller så kan man köra upp, ner, upp, ner, upp, ner på några av de otaliga trails som finns. Från parken har man utsikt österut över den gigantiska marinkårsbasen Camp Pendleton.

Faciliteter: Vatten och toaletter finns vid skateparken två hundra meter väster om Dog Park i Richard T. Steed Memorial Park, i övrigt saknas det.

San Onofre State Beach Park

San Onofre State Beach Park

San Onofre State Beach Park

San Onofre State Beach Park

San Onofre State Beach Park

San Onofre State Beach Park

Rancho San Clemente Ridgeline Trail

[Hemsida]

Bedårande utsikt, ofta i flera väderstreck samtidigt. Många höga utsiktspunkter där man får möjlighet att se långa sträckor och stora ytor. Ganska kuperat och emellanåt oerhört branta backar. Det är inte många partier som är platta, för det går nästan bara upp eller ner. I princip endast asfalt (även om det på en del ställen går att springa vid sidan av). Jag tog mig både västerut och söderut på trailen och totalt blev det nästan 9 km och knappa 300 höjdmeter på turen.

Faciliteter: Vatten och toaletter finns vid skateparken i Richard T. Steed Memorial Park, i övrigt saknas det.

Rancho San Clemente Ridgeline Trail

Rancho San Clemente Ridgeline Trail

Rancho San Clemente Ridgeline Trail

Rancho San Clemente Ridgeline Trail

Rancho San Clemente Ridgeline Trail

Rancho San Clemente Ridgeline Trail

Rancho San Clemente Ridgeline Trail

Rancho San Clemente Ridgeline Trail

Laguna Coast Wilderness Park

[Hemsida] [Karta]

När vi inte trodde det kunde bli bättre, så kom vi till detta ställe. Wow! Ca en halvtimmes bilfärd nordväst om San Clemente, så finns denna pärla. Vi stannade vid Nix Nature Center längs väg 133 (även här kostade det några dollar att parkera). Väldigt trevliga parkvakter som tipsade om löprundor av olika längd på kartan. Vi fick bland annat tips på två olika 5-mile rundor. Vi startade tillsammans vid Park Office och tog stolparna 45-44-43-28-29 tillsammans (Stagecoach South Trail, Camarillo Canyon Trail och södra delen av Serrano Ridge Trail). Sedan tog jag mig tillbaka söderut via stolparna 29-48-46 (Little Sycamore Canyon Trail), medan Ingmarie förlängde genom att fortsätta Serrano Ridge Trail mot nordöst och sedan ta West Canyon och Stagecoach North Trail söderut tillbaka till stolpe 34. För att sedan förlänga lite ytterligare tog Ingmarie merparten av trailsen på östra sidan av väg 133 (Laguna Canyon Road). På de knappa 8 km och nästan 300 höjdmeter som jag klockade med GPS:en (dryga timmen effektiv tid), så är nog denna runda något av det vackraste jag upplevt. Upp och ner och väldigt skiftande natur. Lite brant och stenigt på några ställen, men inte några som helst problem att ta sig fram. Längs med Serrano Ridge Trail så såg vi ända till höghusen i Downtown Los Angeles, vilka ligger dryga 60 km bort fågelvägen.

Faciliteter: Vatten och toaletter finns vid Nix Nature Center, i övrigt saknas det.

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Laguna Coast Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

[Hemsida] [Karta]

Tro det eller ej, men himmelrikena har inte tagit slut ännu. Det finns fler guldkorn i närheten av San Clemente. Ca en halvtimmes bilfärd bort, öster om Laguna Coast Wilderness Park, hittar man Aliso and Wood Canyons Wilderness Park. De två parkerna är sammankopplade med några trails och det går utmärkt att göra rundor som innefattar bägge parkerna.

Bokstavligen Top of the World, en utsiktsplats som ligger på dryga 300 meters höjd och är den högsta punkten i området. En vidunderlig utsikt åt alla håll. Berg och dalar om vartannat och endast 3 km åt sydväst tronar Stilla Havet.

Många utav trailsen är flera meter breda, men det går även att hitta halvmetersmala, knixiga och kuperade.

Faciliteter: Vatten och toaletter finns vid några av parkingångarna, i övrigt saknas det.

Första besöket

Vi parkerade i östra delen vid infarten från Alicia Parkway. Första kilometrarna blev en platt transportsträcka längs Aliso Creek, men när vi sedan vände norrut längs Wood Canyon Trail förändrades naturen till magi. Jag tog avstickare för att titta på Cave Rock och Dripping Cave. Sedan tog jag mig via underbara Oak Grove, brant uppför Car Wreck Trail (förhållandevis svårframkomlig, men en upplevelse). Väl uppe på West Ridge Trail var utsikten bedårande (och jag helt slut). Lyckades ta mig hela vägen upp till Top of the World för att fylla på vatten och stå och gapa över utsikten. När jag sedan tagit mig tillbaka till bilen hade jag ca 15 km och drygt 400 höjdmeter i benen.

Andra besöket

Denna gången parkerade vi vid Top of the World. Jag tog mig längs bergskammen på West Ridge Trail och sedan utför Lynx Trail, sprang i dalen längs Wood Creek Trail för att sedan ta mig tillbaka upp via Rock-it Trail. Totalt drygt 10 km och dryga 300 höjdmeter. Underbara vyer och stigar med hårdpackad sand/grus.

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Aliso and Wood Canyons Wilderness Park

Crystal Cove State Park

[Hemsida] [Karta]

Väster om, och ihopbunden med, Laguna Coast Wilderness Park ligger denna pärla. Vi parkerade i nordöstra hörnet, vid Ridge Park Entrance och sprang sedan sydöst längs Bommer Ridge Road, för att sedan ta oss söderut längs Red Tail Ridge och den smalare Rattlesnake Trail. Sprang utför mot havet i fantastisk terräng. Väl nere i dalen vid Western Cut Across tog jag mig norrut/uppför tillbaka till bilen, medan Ingmarie tog en längre sväng mot nordost. För mig blev det 9 km och 300 höjdmeter.

Faciliteter: Vatten och toaletter finns vid några av parkingångarna, i övrigt saknas det.

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Crystal Cove State Park

Nemo nisi mors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *